headerphoto


Složení jídelníčku kojící ženy

základem je pestrá a vyvážená strava a zvýšený kalorický příjem.
Celodenní jídelníček kojící ženy by měl tedy obsahovat:

  • 5-6 porcí sacharidů, tedy těstoviny, rýži, brambory, pečivo, ideálně celozrnné
  • 3-4 porce mléčných výrobků, nejlépe polo nebo nízkotučných, dobře stravitelné jsou zakysané výrobky
  • 1-3 porce bílkovin, tedy maso, ryby, vejce, luštěniny
  • 2-4 porce ovoce, ideálně čerstvé
  • 3-5 porcí čerstvé i dušené zeleniny

Při starosti o miminko je někdy těžké soustředit se na vlastní jídelníček. Neváhejte požádat vaše blízké o pomoc s domácností či péčí o miminko a pečujte i sama o sebe.
TIP: Pro doplnění vitamínů a minerálních látek se můžete spolehnout na potravinové doplňky určené speciálně kojícím ženám.